Ruggish Weather in November

Ja nu skiftar verkligen temperaturerna utomhus och det blir allt mörkare, det är mörkt när man åker till jobbet och det är lika mörkt när man sätter sig i bilen och åker hem. Vart är solen?

Det är ju inte tal om att knäppa på några element hemma ännu, för här ska vi spara på elkostnaderna så att vi har råd med julklapparna i år. Haha, nej riktigt så illa är det inte. Jag tycker inte att det är så kyligt ännu och har inte börjat frysa riktigt ännu, förutom på morgonen när jag vaknar och har lyckats sparka av mig täcket under natten. Eftersom vi har fönstret öppet i sovrummet så är luften sval och sådär härligt krispig när man vaknar, och den blottade huden är riktigt iskall. Men då är det skönt att dra på sig täcket lite snabbt när väckarklockan ringer och värma sig en stund innan det är dags att gå upp på morgonen. Men annars är jag tacksam över att vi har en bra temperatur inomhus trots att inga element är påslagna ännu, fast vi får se hur länge det varar. Jag har ju sett hur Linda sedan några veckor tillbaka drar på sig den ena filten efter den andra numera, så hon vill nog kanske ha det lite varmare inomhus snart. Och då tar vi den diskussionen då helt enkelt, men utomhus är det lite grått och kyligt nu vissa dagar.

Dock så gillar jag ju hösten och mörkret som kommer med årstiden, när man kan tända lite ljus och skapa riktigt mysig stämning hemma. Nu har vi dock dragits med sjukdomar och annat elände under större delen av hösten så det blir inte så mysig stämning som man kanske önskat. Men snart är det ju jultider och då tar hemmamyset fart till helt nya nivåer!

Om det inte vore för en liten detalj som alltid ställer till det varje år när det nalkas julstämning. Nämligen den där sabla tomtenissen…

Bert-Bruno… Jag kände någonstans inombords att han hade gjort sitt i vår familj och att det kanske var dags för honom att flytta vidare. Men icke, när vi firade halloween här hemma tidigare så hittade barnen godisfyllda döskallar utanför Bert-Brunos lilla nissedörr under Novas säng. Och tillsammans med dessa låg där ett litet brev, där han hälsade att han saknade barnen jättemycket och såg fram emot att träffa alla i år igen. Barnen blev såklart överlyckliga över denna nyhet, och Lindas Nova såg aningen fundersam ut när de andra tjoade högt av glädje. Hon har ju inte fått uppleva nissen från helvetet ännu, så vi får se vad hon tycker om honom. Linda verkar inte lika orolig som jag är, för jag vet ju vad han är kapabel till att ställa till för elände när han är i farten. Så jag gissar att det blir en sista jul med honom nu i år, men sen får han fasen ta och flytta härifrån. Någon som är sugen på en inneboende tomtenisse till julen 2023?

Har ni bytt till vinterdäck på era bilar ännu? Det har i alla fall Jimmy Hanell gjort nu, och då kanske ni undrar om det gick bättre än i våras när hylsnyckeln till låsbultarna gick sönder? Svaret är NEJ!

Jag fick ju kämpa ordentligt med hjälp av min bror i våras för att lyckas lösa problemet, men tillslut fick vi loss bultarna och kunde byta ut dem mot några nya som min bror hade liggandes i garaget. Problemet var då löst, men nu var det dags igen. Jag åkte över till min bror på barnens höstlov när vi ändå hade lite ledigt, och tänkte passa på att byta till vinterdäck även om det var lite tidigare på året än vad jag brukar. Men när jag plockat fram alla verktyg och däck så lyckas jag inte hitta låshylsan till de nya låsbultarna. Jag vänder ut och in på allt i bilen tre gånger innan jag blir aningen upprörd och ger upp för dagen, kanske hade jag lyckats ta med mig den upp i lägenheten eller liknande så jag åkte hem och letade. Men fanns den där hemma? Svaret är NEJ!

Jag planerade sedan för att åka tillbaka till min bror nästa dag för att leta igenom bilen igen, och passar då på att köpa med mig lite verktyg utifall låshylsan verkligen är borta. Jag lyckades då hitta en sats med större torxhylsor som jag tänker kan komma till användning, men jag hittar också ett ”megamasterpowertool” som man kan använda och detta fungerar tydligen på ALLT! Utom på just låsbultarna på min bil då uppenbarligen, för tydligen så klarade detta superverktyg inte av att lossa dessa utan istället sprack det sönder i flera delar. Kanske fanns någon finstilt liten faktatext om detta på det där sabla skitverktyget att om man äger just en Audi A4 av min årsmodell så är det kört, men det får vi aldrig veta nu eftersom jag kastat bort det där skitverktyget i ren förtvivlan. Då var det bara nödlösningen kvar att testa, de där torxhylsorna. Jag blev alldeles varm inombords under några sekunder när jag kände att en av hylsorna passade perfekt och fick grepp om låsbulten, så med spända biceps tog jag i för att lossa bulten men då drog hylsan sönder själva bulten istället…

– Men din… Djävla jävel! Nu har jag fått nog av dig, jag kommer aldrig använda låsbultar på mina bilar igen någonsin. Hör du det din billiga skitskruvjäkel!!!

Det regnade ju såklart också och blåste ganska kallt, det kan vara viktig information för vissa som vill bilda sig en bild kring denna händelse. Som tur var kom min brorsdotter ut med ett litet paraply som hon höll ovanför vinterdäcken som jag lagt på en fin hög bredvid bilen, så de blev inte blöta i alla fall. Jag var nu dyngsur och blöt hela vägen in på kalsongerna, så jag tackade för mig och körde irriterat upp till däckverkstaden som låg alldeles i närheten. Vart ska man annars åka om man har denna typ av problem tänkte jag, och enligt min bror så måste de ju råka ut för detta ganska ofta att personer slarvat bort sin låshylsa så de har säkert verktygen för att lösa detta. Så jag chansade och åkte dit, och förberedde mig samtidigt på att bli hånad av personalen där innan de förmodligen skulle ta hutlöst betalt för att hjälpa mig få loss dessa bultar.

– Nej det där var ju inga originalgrejer så det är jag tveksam till om vi har någon hylsnyckel som passar. Sa den flintskalliga farbrorn i min ålder och hämtade lite grejer inne på sin verkstad.

Han kom glatt tillbaka med 8-10 st olika hylsnycklar som han ändå trodde skulle kunna fungera, men gjorde någon det? Svaret är NEJ!

– Då återstår nog bara tyvärr att svetsa på en mutter för att få loss dom där, men det är inget jag rekommenderar för då förstör man oftast fälgen och det är inget vi har tid att göra nu. Då får du lämna in bilen så tar vi den i mån av tid men det kan ta flera dagar i värsta fall. Fick jag förklarat för mig av farbrorn.

Då tackade jag för mig och åkte hem igen, sur som fan. Detta var min sista lediga dag på höstlovet med barnen och jag behöver ju bilen, så det gick inte att lämna den kvar där för att de ska peta lite på den i mån av tid. Så när jag kom hem googlade jag som tusan, jag har nog aldrig googlat så mycket i hela mitt liv! Men någonstans måste det ju finnas en lösning på detta problem, jag kan ju inte vara ensam om att råka ut för detta så det måste väl finnas något sorts knep. Men jag hittade inget, vissa hade lyckats borra loss bultarna men nästan alla trådar ledde till att svetsa fast en mutter som troligen resulterar i skadad fälg eller åtminstone att den blir ful och förstörd där det ska svetsas. Uppgivet ringer jag min käre far och berättar om problemet för att höra om han har något gammalt trix vi kan testa, så vi åkte till hans garage för att se vad han hade liggandes där som vi kunde använda. Men när vi kommer fram så visar jag torxhylsorna jag köpt och berättade att de greppade bra men att de drar sönder bulten, då kikar han lite på den och testar hur bra den greppar.

– Jo men det här ska vi nog kunna fixa med min mutterdragare, den drar ju jämt hela tiden och rycker inte på samma sätt som när man tar i manuellt. Säger han och tar fram sin maskin och börjar skruva försiktigt.

Tre sekunder senare lossnar bulten utan problem, helt otroligt! Vi börjar lossa de andra försiktigt och det går hur lätt som helst, men jag var lite orolig över den bult som jag testade på själv som jag med min råstyrka tydligen lyckades dra sönder med all min kraft. Han sparade den till sist utifall hylsan skulle förstöras, men han fick loss den nästan lika snabbt som de andra sen var problemet löst! Tänk vad bra farsor är va, de har sina knep för det mesta. Detta tog oss kanske 10 minuter så vi kunde glada åka hem igen, och nu kunde jag ju byta däcken själv utan problem. Men allt detta strul fram och tillbaka gjorde att suget att byta däck liksom försvann, så jag tog istället bilen till en däckverkstad och lät dem göra jobbet. De fixade även nya helt vanliga bultar nu så att jag slipper låsbultarna nu för all framtid, och medans jag betalade blev bilen klar att köra hem. Nu unnade jag mig dessutom däckhotell så att de kan förvara däcken där tills de ska bytas igen, så får man lite mer plats hemma. Det känns så otroligt befriande och skönt att ha detta avklarat nu, tänk att det kan strula något så förjäkligt ibland. Nu är det bara Lindas bil kvar som jag lovat att byta däcken på denna veckan…

Allt är dock inte bara elände och jävulskap, det finns ljusglimtar i livet också och det gäller verkligen att ta vara på dessa när annat går emot en. Som Henke exempelvis, han går alltid emot mig och alla andra i hela världen. Men han har man lärt sig att finta bort och då löser sig allt på ett bra sätt. Stort tack för att ni läser, fundera gärna på om en tomtenisse kan vara aktuellt för just dig och din familj. Om intresse finns, skicka ett pm. Ha d biff!

DAGENS JERKER går till McDonalds nya recept på hamburgarna de skyltar och talar så gott om i diverse reklam numera. Det är tydligen bröden som genomgått den största förändringen, och jag kan hålla med om att även om de kanske inte var så mycket godare så ser de åtminstone lite aptitligare ut än tidigare. Då såg de ju oftast helt likbleka ut, dessa verkade mer gräddade och hade en härligt fin färg. Sedan har vi ju då den andra detaljen som jag snappade upp i deras reklam, nämligen att löken på deras Big Mac numera steks tillsammans med köttet och inte serveras som rå lök längre. Och det är ju gott tänkte jag, tills jag lyfte på brödlocket och fick mig en rejäl besvikelse. Hur kan man använda sig av den nu tillagade löken som ett argument för hur de förändrat sina recept på hamburgaren och så möts man av detta? Jag visste inte vad jag skulle göra av all denna lök som serverats mig, wow vilken lökig upplevelse alltså! Detta är bara pinsamt McDonalds, här är det bara ”gör om och gör rätt” som gäller…

Lämna en kommentar