Smalltalk VII

EPISODE VII

Hej, jag är Jimmy Hanell. Och välkommen till ett nytt avsnitt av, Jimmy Hanell presenterar ”Smalltalk”.

Varmt välkomna tillbaka, sist jag skrev här så trodde jag nog att det skulle bli mitt sista inlägg gällande ”Smalltalk”. Det var i juli 2021, vilket innebär att det var snart två år sedan och barnen pratar ju numera så pass bra rent grammatiskt att det sällan blir några roliga fel när det gäller uttal och liknande. Men! Jag har lyckats samlat på mig några ytterligare fraser sedan sist och kommer att låta er ta del av detta här nu direkt!

Första roliga frasen eller ordet är något som jag känner igen från min egen barndom, men detta har även barnen anammat detta här hemma under en kortare period när de var små… Blätteblask!

– Åh kan vi inte få något litet som är godis, snälla bara en sån där blätteblask?

Jag tror att det var min lillebror Tommy som brukade säga samma sak eller kanske ”tablask” när vi var små, men nu var det Freja som sladdade lite på bokstäverna och uttryckte sig på detta sätt om ordet tablettask. Ni vet de där små askarna med godis som man älskade när man var liten! Det kunde ju göra ens dag om någon räckte över en liten blätteblask bara sådär, och än idag så smakar de ju faktiskt riktigt mumsigt så jag förstår att barnen gillar dessa.

Nästa ord var det ingen mindre än vår lilla Nova som uttryckte i sin frustration på sin storasyster Freja när de började bli lite osams, då Freja ganska högt och bestämt sade vad hon tyckte. Nova gillade inte alls hennes ton, för tydligen hade hon precis blivit utsatt för… Skället!

– Du behöver inte bli så arg och göra skället på mig, jag gillar inte skället!

Nova ville inte bli utskälld helt enkelt, och tappade väl bort bokstaveringen en aning när hon bestämt ville markera att man gör minsann inte skället mot henne. Detta var dock en engångsföreteelse för jag hörde aldrig henne eller någon annan av barnen uttrycka just skället i den bemärkelsen fler gånger. Men jag är glad att jag snappade upp detta för det är ju lite kul ändå!

En annan rolig sak som vi kom in på var när Freja skulle berätta om en situation som uppstod när hon skulle duscha, då hon fick lite problem med… Kapellet/skafferiet!

– När jag skulle dra för kapellet, eller nej… vad heter det? Skafferiet! Nej jag minns inte…

Pinnen man drar i när man ska öppna och stänga vårt draperi i duschen lossnade och tydligen blev hon lite ställd av detta, och kunde helt enkelt inte dra för kapellet eller skafferiet. Men hon var så uppspelt när hon återberättade detta för alla vid middagsbordet att hon kallade duschdraperiet både för kapellet och skafferiet, men hon förstod att det var fel och skrattade bara. Och när hon kom på att det var draperi hon menade så fortsatte hon bara skratta ännu mer så att skrattet det smittade av sig på resten av familjen som satt samlade där runt bordet, den lilla busungen.

Här kommer dagens sista uttryck, och det är egentligen ingen felsägning utan mer en väldigt konstig förkortning för ett av deras favoritspel… Forre!

– Ska vi kolla om det är någon som vill spela Forre med oss? Pappa kan vi få köpa V-bucks till Forre?

Detta hör man av twinsen väldigt ofta numera, och spelat de syftar på när de säger Forre är såklart braksuccén Fortnite. Ett spel som går ut på att jaga varandra i lag på någon sorts låtsas ö där man ska klara sig så länge utan att bli skjuten av sina motståndare. Och det är väl det mest kända spelet just nu, för alla verkar ha hört talas om detta (utom möjligen min kära far då). Men nu när de blivit rutinerade ”gamers” så har de slutat säga att de ska spela Fortnite utan då florerar istället uttrycket Forre flitigt här hemma.

Som jag skrev i inledningen av detta inlägg så är ju barnen så pass stora numera att det inte sägs fel eller blir lika tokiga saker längre, så därför kan detta mycket väl vara det sista inlägget av ”Smalltalk”. Jag har förvisso trott det tidigare också och ändå kunde jag få ihop detta inlägg, så vi kan väl hoppas på det bästa att det faktiskt blir fler minnesvärda ord att presentera här. Personligen så saknar jag alla de roliga saker barnen sagt genom åren, nu under helgen så kom jag att tänka tillbaka på uttrycken Bega Baren (Vega Baren i Haninge) och även hamburgerkedjan Burpi King (Burger King) som de gärna ville besöka när de var mindre. Det har sin charm att de är så snuddande nära på att säga rätt men att det blir någon bokstav som hamnar lite fel, och plötsligt har vi ett minne för livet tack vare detta. Men tills vi hörs igen, stort tack för att ni läser. Ha d biff!

DAGENS JERKER går väl till Henke kan jag tycka, han kan inte heller prata eller uppföra sig för den delen så då får man utmärkelsen här som ett brev på posten. Han blir säkert gråhårig av allt grubblande kring detta, men så får det vara. Tjoflöjt!

Japp, så kan det gå Henke…

Lämna en kommentar