My Child – Freja

Min förstfödda, min Freja. Som hon charmar världen, denna unga människa med sin härliga personlighet och sitt intellekt. Tänk om ändå hon ville bli statsminister, det skulle verkligen vara bra för Sverige! Synd bara att vi kommer få vänta ett bra tag innan vi får se henne i riksdagshuset och om det ska bli verklighet…

Ja hon är nyligen sju år fyllda, så det kommer ta ett tag innan hon är vuxen. Men hon har egna karriärer på gång som kanske kommer gå före giget som statsminister. Hon vill ju bli en sångerska som uppträder och dansar. Hon vill även köra brandbil och vara doktorn ombord, en fin kombination tycker jag! Ja hon vill mycket, och det märker man i det vardagliga livet. Hon har en sådan personlighet, att hon vill vara involverad och engagerar sig i det mesta som händer. Om hon inte går in i sin pysselbubbla, då vill hon gärna vara ifred…

Hon är ett oerhört påhittigt barn, som hittar lösningar på problem och idéerna sprutar ur henne. Att klä ut sig i olika utstyrslar och spexa med lite sång och show tillhör nästan vardagen numera. Hon leker gärna med kompisar eller med sina syskon, oftast Theo eftersom han nog är enklast att komma överens med. Många av lekarna är hennes idéer och därför vill hon gärna regissera allt så alla involveras. Det är en jättefin egenskap! Och även något som personalen på förskolan tagit upp genom åren på utvecklingssamtalen, att hon bryr sig mycket om de andra kompisarna och ser till att ingen lämnas utanför. Detta märktes inte minst när Nova och Theo började på förskolan, de sökte sig ju ofta till henne som en trygghetspunkt för dem. Men tydligen så hade hon väldigt bra koll på dem när alla barnen var ute och lekte på skolgården tillsammans, och såg efter dem där. Hennes sista år på förskolan så märkte vi dock att hon inte tyckte det var lika roligt att bli jagad av sina småsyskon längre, men hon ställde ändå alltid upp och tag hand om dem när de var ledsna och frågade efter henne. Så omtänksam hon är, det värmer i hjärtat att hon bryr sig så mycket om andra.

Hon har även en stark vilja, vilket är bra för den gör henne målmedveten och bestämd. Detta kan dock krocka med en annan hemma som har en kanske ÄNNU starkare vilja, hennes lillasyster Nova…

Detta märker man lättast när alla tre ska leka tillsammans, oftast en lek som Freja då kommit på eller föreslagit. Theo anpassar sig för det mesta och är glad att få vara med, men Nova däremot är inte alls lika villig att kompromissa alla gånger för att ge upp sin egen vilja. Om Freja vill vara en katt i leken, så kanske hon tycker att det räcker med en katt och att de andra kan välja att vara något annat djur. Det går inte för sig för Nova, för hon vill gärna vara eller göra samma sak som sin syster många gånger. Och det är då leken kan fallera, med lite osämja. Med lite skrik, och med bråk…

Men detta hör väl till syskonleken, så det är inget konstigt. Jag minns själv hur det var när jag var barn och hur man bråkade med sina syskon. Frejas favoritsysselsättning just nu, förutom att byta kläder, är dessa loombands. Hon kollar på klipp på Youtube och lär sig looma med dessa små snoddar, och skapar alla möjliga saker. Svampar, djur, fodral till lypsyl och andra saker. Detta är något jag märkt att hon gärna vill göra ifred hemma, och uppskattar inte om syskonen behöver hjälp med sina loombands av henne samtidigt som hon själv är koncentrerad.

Men det är nog det enda som hon verkligen vill göra i lugn och ro själv, annars pysslar hon gärna med de andra. När de ritar, klipper och klistrar, pärlar eller skapar saker med toalettrullar och äggkartonger så är hon mer delaktig och kommer med förslag och idéer till de andra. Och som det skapas saker hemma, wow! Hon gjorde exempelvis egna böcker för något år sedan, när hon var fem år kanske. Då ritade hon och hade lärt sig skriva lite kortare meningar, och med detta kunde hon skapa fantastiska historier! Jag minns speciellt en om en varulv på en vulkan som ville ha kram, och en annan bok där hon ritade av alla deltagare i finalen av ”Melodifestivalen” det året. Dessa böcker har vi sparat och vi kommer visa henne dem senare när hon är större, kommer bli fantastiska minnen att ha med sig in i vuxenlivet.

När Freja var mindre så var hon väldigt blyg i början, och jag minns när hon började på förskolan. Då hade hon ett gosedjur med sig varje dag, en katt som hon kramade så hårt om halsen så att kattens hals blev alldeles avlång. Hon var väldigt fäst vid en i personalen på förskolan, som heter Berit. Och ”Bibbit” blev Frejas trygghet i början på förskolan, men tyvärr så var det väldigt många i personalen som kom och gick på Frejas avdelning. Detta ledde till att hon aldrig kände sig riktigt trygg och bekväm där, och med tiden drabbades hon av en krånglande mage som hon fick kämpa med i flera år framöver. Hon fick en så kallad kronisk förstoppning, och åt medicin mot detta i nästan två år innan allt blev bra igen.

Så jag förstår att hon hade det kämpigt på förskolan, och det var nog tur att hon fick två bra vänner där som hon umgås med än i dag. Den första var Elin, som hon nu går i samma förskoleklass med. Den andra är Nellie som hon kallar sin bästa vän. När dessa små människor blev vänner med varandra så blev förskolan roligare att gå till varje dag, trots magproblemen. Så sakta växte hon nu fram, den glada och entusiastiska Freja som vi får äran att ta del av idag.

Hon är lite som en blandning av sina yngre syskon, där hon har lite av Theos enorma glädje och lite av Novas beslutsamhet. Eller så är det tvillingarna som tagit efter henne, så kan det vara förstås. Men hon är som sagt en väldigt glad och lättsam person, som älskar att prova nya saker och har en stor törst av att lära sig nya saker. Hon verkar ha väldigt lätt för att läras sig det hon tar sig för också, hon kan observera någon eller titta på Youtube sedan lär hon sig blixtsnabbt. Väldigt imponerande! Sedan har hon en annan egenskap som jag lagt märke till, något som hon kommer ha väldigt stor nytta av själv. Men som kan bli en utmaning för hennes framtida partner. Hon minns allt, och då menar jag ALLT! Där kommer man inte undan med någon enkel ursäkt, utan hon minns exakt vad som sagts eller gjorts. Lite som hennes mor, hon hade samma egenskap när vi träffades. Jag skriver hade, för hon tror nog att hon har lika bra minne fortfarande men det har hon inte. Men anlagen har garanterat gått vidare till Freja, för mitt minne är inte mycket att skryta över så det är inte tack vare mina gener. Jag har dock märkt att det är hjälpsamt med att Freja minns saker så bra. Som när de turas om att låsa upp ytterdörren eller vems tur det var att sitta i mitten i bilen. Där hade jag inte alltid så bra koll, men då är det bara att fråga henne. Hon vet! Och ingen ifrågasätter henne när hon sagt vems tur det är, inte ens syskonen. De vet att hon vet! Haha, hon påminner lite om Sheldon i ”The Big Bang Theory” på det viset med minnet han besitter. Dock är han lite mer, hur ska jag uttrycka mig… Udda!

Hon är ju konstnärlig till tusen också, vilket märks på alla de fina teckningar hon gjort genom årens lopp. Jag är speciellt förtjust i att hon använder så mycket färger och verkligen fyller ut hela ritpapperet när hon tecknar eller målar. Detta ligger nog i generna dock eftersom båda hennes mor och jag själv har ritat och målat mycket. Så det är kul att se hur intresset gått vidare till barnen, men kanske henne främst. Jag minns mitt eget utvecklingssamtal en gång i skolan, när min lärare påpekade att jag var duktig att rita och frågade vem av mina föräldrar det var som hade de anlagen. Inte fan kom det från min far i alla fall, det var hans egna ord. Min mor erkände väl lite blygsamt att det kunde komma från henne, vilket det förmodligen också gjorde. Freja gillar ju att skapa med lite allt hon får tag på, det kan vara målarfärg eller lera. Så hon har ett intresse och även talang när det gäller skapande på denna nivå. Men vem vet vad det kan ge henne för fördelar eller vart det kan ta henne senare i livet!

Detta är ändå bara början på denna underbara människas liv som vi fått tagit del av. Men jag ser fram emot och kommer följa hennes äventyr så länge jag kan! Tack för att ni läser, ha d biff!

DAGENS JERKER kan väl enligt den oskrivna regeln gå till Henke? Ja varför inte… Grattis Henke!

Lämna en kommentar