The Morning Hurricane

Att saker och ting förändras när man blir förälder är det ju inget snack om, och oftast till det bättre såklart. Men jag finnar mig ändå sittandes och jämför vissa stunder mot hur det var tidigare innan barnen kom till världen.

Det behöver inte vara negativt som sagt, utan bara att skillnaderna blir väldigt påtagliga vissa stunder. Ett sådant tillfälle var på morgonen igår, när vi åt frukost. Den största och mest påtagliga skillnaden är ljudnivån, där man tidigare satt själv och njöt av lugnet på morgonen med en koff kaffe innan dagen tog start. Numera så gör dagen en sorts tjuvstart innan man ens har vaknat, för barnen vaknar alltid innan klockan ringer på morgonen. Ibland lite i smyg, ibland vaknar de med dunder och brak. Det är lite olika det där…

Men jag noterade vid frukosten att jag satt ensam med Nova, som åt frukost i bara underkläder eftersom hon skulle göra egen smoothie men spillde ut denna på sin tröja. Hon doppade nu digestivekex i yoghurt och blåbär om jag inte såg fel. Freja skrek glatt när hon åkte runt på sina rullskridskor mellan köket och vardagsrummet i full fart, och Theo studsade fram på sin hoppboll efter henne och skrattade högt. De kan liksom fara runt som sådana där fidgetspinners genom hela hemmet! Jag upplevde detta inte alls harmoniskt, men på något sätt så har man vant sig nu vid detta och blir liksom lite avtrubbad istället. Men kul har de ju tidigt på morgonen, och massor av energi tydligen! Själv glömde jag helt bort att dricka mitt morgonkaffe.

När arbetsdagen var slut förr om åren så var det värsta som kunde hända att man fastnade i bilköerna. Men när man väl var hemma så var allt lugnt och skönt, man tog en dusch efter arbetsdagen och slappade på soffan en stund och kollade lite sociala medier typ. Sedan när magen kurrade så var det bara att tillaga en god middag, det enda kravet man hade på sig egentligen när man kom hem från jobbet. Nu är det andra bullar! Nu får oftast bilen agera rallybil från jobbet till skolorna för att hämta upp barnen, sedan ska helst dessa tre starka viljor enas om en middag. Går det inte så lägger jag in mitt VETO som förälder och bestämmer vad det blir, med blandade resultat. Ibland blir man hyllad, och ibland får man höra att barnen inte älskar mig längre om jag inte tillagar deras favoritmat. Efter middagen kommer dock det lilla andrummet innan det är sovdags senare på kvällen. Det är här man kan spela spel och göra något tillsammans, om man inte är för trött som jag är ibland. Då somnar man ju nästan på soffan medan barnen leker själva, och det är inte bra.

Om vi sedan kastar oss till kvällspasset så finns det något som jag håller väldigt kärt nu när man har barn… Rutiner! Rutiner! Rutiner! Kvällsrutinerna för hur länge man får titta på TV exempelvis, och när det är dags att borsta tänderna och göra sig redo att sova. För barnen alltså, men utan dessa så skulle det bli en rörig tillvaro. Här är det ganska vanligt med mindre protester när det är dags att runda av kvällen och plattor ska stängas av eller spel avslutas. Och frasen ”men jag ska bara” går på repeat hemma. Dock så har vi skapat rutiner som fungerar, och det tar inte så lång tid innan alla somnat. Inklusive man själv ibland. Det kan bli lite långdraget vissa kvällar innan alla sover sött, och då är man oftast i kontakt med John Blund själv och somnar med barnen. Sådär runt klockan åtta eller nio på kvällen. Den stora skillnaden numera är att även om man är vaken vid den tidpunkten så befinner man sig lite i koma, och även om viljan finns att göra något så är orken ens största fiende. Om det inte är något att se på TV så är det bäst att DVD:n är laddad med något bra att titta på, för det är nästan lite utav en utmaning att komma på något att titta på och sedan byta skiva i spelaren. Där tackar jag nu alla dessa streamingtjänster som finns idag, det är som att de vet vad alla småbarnsföräldrar behöver. Ett stort utbud av sport, filmer och serier utan att behöva röra på sig. Tack ska ni ha!

Annat var det förr… Jag som egentligen är en riktig kvällsmänniska hade väl precis ätit klart en sen middag vid den tiden och gjorde mig redo för att se en långfilm eller varför inte massor av avsnitt av en bra serie. På helgerna så var man ju lätt uppe till klockan två på natten, och en vardag så höll man ju igång till midnatt och var ändå mirakulöst nog utvilad dagen efter när man skulle gå upp ur sängen. Men det var då det, den tiden är nu förbi.

Detta kanske låter negativt och grinigt, men det är inte så jag vill förmedla det. Det är bara annorlunda numera, men på ett bra sätt ändå. Det är mest kontrasterna som är roliga och väldigt påtagliga kan jag tycka. Och just de lugna stunderna är lika ovanliga som en solig svensk sommar, haha! Men så är det när denna orkan av energier till glada barn drar fram hemma, och även om man ibland känner sig fångad just i stormens öga där allt bara far omkring en så har man accepterat att det är så det är. Men de vill ju samtidigt vara nära och just därför blir det lite galet mycket energi runtomkring en vissa dagar, men det är samtidigt så fint att de vill vara hos en.

I söndags såg jag att det var en manifestation för ett införande av samtyckeslag vid Medborgarplatsen, och det är ju inte en dag för tidigt. Tänk att det ska behöva ta en sådan tid att få igenom detta, är det någon som kan förklara vad problemet är? Det är sorgligt att det ska behöva finnas en sådan lag, men nu när behovet finns så är det väl bara att se till att den träder i kraft. Som jag förstår det så ska väl detta även underlätta vid polisanmälningar och rättegångar så att inte de åtalade kan kringgå lagarna och bli friade om de nu faktiskt är skyldiga. Vidrigt! Det har väl diskuterats tidigare huruvida en sådan lag kan se ut och till vilken nytta, och så vitt jag vet så är det väl ingen som motsätter sig en sådan lag. Tyvärr är väl inte alla partier helt överens om detta ännu, men att det ska behöva ta en sådan tid är ju katastrofalt. Ta ert ansvar jäkla politiker! Blir så trött på er, det händer ju ingenting i er sandlåda till riksdag…

USA:s president Donald Trump har just nu besök i Vita Huset av vår chef i sandlådan Stefan Löfven, där de talat på presskonferenser tillsammans bland annat. Undrar hur det känns för en sådan som Trump, när statsministern från lilleputt-landet Sverige kommer på besök? Vet han ens vart Sverige ligger på kartan? Jo det gör han nog, hoppas jag. Men det är kanske mer avslappnat och annorlunda att få besök av exempelvis Sverige än säg Merkel från Tyskland, eller Putin från Ryssland. De kommer nog med mer pondus och kan ju stå upp mot USA på ett annat sätt om det skulle behövas, eftersom de upplevs som lite mäktigare och med större inflytande på sin omvärld än vad Löfven gör skulle jag tro. Så de kanske bara sitter och softar efter presskonferenserna och kollar på Netflix tillsammans, Löfven kanske insisterar på att de ska titta på den roliga serien ”Solsidan”. Haha! Men tänk om jag har helt fel? Trump kanske har det hektiskt och jobbigt, och därför tycker det är jobbigt att klämma in en dag eller två med Löfven? Lite som den där störande polaren som kräver att få komma in på en efterfest och knackar på sent på natten efter en sen utekväll när man bara vill sova i sin säng. Intressant…

Det jag tyckte var fint och som jag reagerade på var faktiskt flaggorna i bakgrunden under presskonferensen. Svenska flaggan, den är bra fin alltså. Den känns så varm på något vis i jämförelse med många andra flaggor. Titta på USA:s flagga exempelvis, när jag ser den så tänker jag nästan på science fiction eller något. Den är med i så många filmer och andra avseenden att den inte känns riktigt äkta, inte som vår flagga i alla fall. Men jag är ju en sådan person som tycker om vår flagga och vad den representerar, just frihet är en sådan känsla. Men sedan finns det de som tycker att alla flaggor är onödiga och skapar en ond patriotism eller något liknande, och kanske skulle världen se annorlunda ut utan alla dessa flaggor. Men jag tror inte det är flaggornas fel att världen ser ut som den gör, utan fokuserar mer på den känslan av stolthet man kan känna för sin nations flagga. Främst då inom sporten kanske, eftersom jag är sportintresserad. Sak samma, ta en titt på flaggorna här nedan och känn efter. Känns det inte fint och bra i kroppen när ni ser den svenska flaggan där tillsammans med flaggan från the US and A…

Nu ska jag på informationsmöte på Frejas skola, spännande! Imorgon avgår bussen till Vemdalen där vi ska ha årets konferens med jobbet, håll ögonen öppna efter uppdateringar här från resan. Tack för att ni läser, ha d biff!

DAGENS JERKER tycker jag vi kan ge Sveriges riksdag. Enbart för att de är så himla tröga ibland…

Lämna en kommentar